یکی از مهم ترین مسائلی که مدیران فناوری اطلاعات با آن روبرو هستند، افزایش تعداد سرورهای تک کاره است. در ابتدای امر افزایش تعداد سرورها مشکل بزرگی به حساب نمی آید، اما به مرور زمان هزینه های سنگین مانند هزینه های سخت افزاری، برق مصرفی سرورها، تجهیزات خنک کنندۀ مرکز داده، مکانی که سرورها باید در آن نگهداری شوند و از همه مهمتر کارشناسانی که وظیفه مدیریت سیستم ها را چه از لحاظ سخت افزاری و چه از لحاظ نرم افزاری، بر عهده دارند، مدیران را مجاب به استفاده از راهکار مجازی سازی می کند.
مجازی سازی امکان راه اندازی چند ماشین مجازی (Virtual Machine) را بر روی یک سخت افزار فیزیکی فراهم می کند. ازجمله مزایای استفاده از مجازی سازی می توان به این موارد اشاره کرد: استفاده بهینه از منابع سخت افزاری، مدیریت آسان تر و موثرتر سرورها، و عدم وابستگی ماشین های مجازی به منابع سخت افزاری.
مجازی سازی چیست؟
در علم کامپیوتر، مجازیسازی (Virtualization) به ساخت نمونه مجازی (غیر واقعی) از مواردی مثل پلتفرم سختافزاری، سیستم عامل، وسایل ذخیره سازی و یا منابع شبکه، گفته میشود. مجازی سازی از یک نوع تفکر عمیق و اجرا کردن هر آنچه که در فکر و ذهن میگذرد و نهایتا بدون وجود خارجی پیاده سازی میگردد. در علم کامپیوتر استفاده از تکنولوژی مجازی سازی باعث رشد و پیشرفت بسیار گشته است. پیاده سازی دستگاههای سخت افزاری بصورت مجازی اما با همان عملکرد مزایای بسیاری را برای ما به ارمغان آورده است. اصولا نرم افزارها مجازی هستند چون ذات آنها فیزیکی نیست. از این رو میتوان گفت مجازی سازی در اکثر اوقات شکل نرم افزاری دارد. که البته برروی یک سخت افزار خاص اجرا خواهد شد. طراحی و مشابهسازی انواع سوییچها، روترها، سرورها و … از این دستهاند. شرکتهایی نیز در زمینه تولید سیستمهای مجازی مشغول به کارند نظیر شرکت مایکروسافت با سرویس Hyper-V و یا سیستمهای بر هسته لینوکس از جمله ESX. نکته مهم در مجازی سازی، انتخاب و استفاده صحیح و به جای سرویس مورد نیاز در آن مجموعه می باشد.
کارشناسان "امداد کامپیوتر تهران" با انواع روش های مجازی سازی آشنا بوده و تقریباً در تمامی پروژه های خود بسته به نیاز مجموعه، مشتری را از مزایای خوب این راهکار بی نصیب نمیگذارند. نکات بسیار مهم تری در نحوه اجرای مجازیسازی وجود دارد که کارشناسان "امداد کامپیوتر تهران" همواره به آنها پایبند می باشند و خود را نسبت به اجرای خدمات هر چند در شبکه های کوچک مسئول میدانند و به هیچ عنوان در تمام بخش های کاری خود، از انجام خدمات حرفه ای برای مشتریان دریغ نمینماید.
به طور كلي مزاياي مجازيسازي را ميتوان به صورت زير دسته بندي كرد:
يكپارچهسازي سرور و بهينهسازي زيرساخت: يكي از بزرگترين مشكلات سازمان هاي بزرگ تهيه و نگهداري سختافزار كاربران است. اين مساله وقتي سازماني به صورت پراكنده باشد بسيار بحرانيتر خواهد شد زيرا فرايندهاي ارتقا، تعمير و به روزرساني بسيار وقت گير است. مجازيسازي امكان بهرهوري حداكثري از منابع را با بهرهگيري از تمام منابع و شكستن سنت "يك سرور براي يك كاربرد"، توانسته از منابع به طرز بهينهاي استفاده كند.
كاهش هزينه زيرساخت فيزيكي: با مجازيسازي تعداد سرورها و سختافزارهاي مرتبط با آن در ديتاسنترها به مقدار قابل ملاحظهاي كاهش مييابد. هر چه تعداد سرورها كمتر باشد، باعث كاهش نياز به فضا، تجهيزات برقي، تهويه مطبوع خواهد شد كه به نوبه خود باعث كاهش در هزينهها خواهد بود.
بهبود قدرت پاسخگويي و انعطافپذيري اعمال: مجازيسازي يك روش جديد مديريت زيرساخت و كمك به مديران IT است تا با كاهش اعمال تكراري مانند پيكربندي، مانيتورينگ، نگهداري و پشتیبان گیری در صرفهجويي زمان اين مديران نقش بسزايي داشته باشد.
بالا بردن ميزان در دسترس بودن كاربردها و بهبود دوام كسب و كار: از بين بردن ميزان زمان هاي downtime و بازيابي سريع در هنگام بروز خرابيهاي پيشبيني نشده و قابليت پشتيبانگيري امن و انتقال تمام محيط هاي مجازي بدون وقفه در سرويس است.
مديريت و امنيت بهتر: توانايي بكارگيري، مديريت و مانيتور كردن محيطهاي Desktop به صورت امن كه قابل اجرا بر روي هر سيستم كامپيوتر ميباشد و كاربران نهايي ميتوانند به صورت محلي يا از راه دور با يا بدون ارتباط شبكهاي استفاده كنند. در صورت خرابي و بروز مشكل براي يك سيستم بلافاصله قابل جايگزيني هستند و دادههاي شخصي هر کس را هم ميتوان به صورت جدا از خود سيستم مجازي ذخيره كرد.
ارتقاء و بروزرساني آسان: در صورت كم بودن منابع سختافزاري تخصيصيافته به يك ماشين به راحتي ميتوان به منابع ماشين اضافه كرد. براي به روز رساني به راحتي ميتوان سيستمهاي متعددي را بدون نياز به انتقالات زياد، به روز رساني كرد.
امكان حمايت از Remote Developer: براي شركت هايي كه با مشترياني به صورت برونسپاري كار ميكنند، مساله امنيت دادههاي آن بسيار مهم است. با اين تكنولوژي به راحتي دادهها به صورت امن در حافظههاي داخل سازمان نگهداري خواهد شد.
انواع راهکارهای مجازی سازی:
مجازی سازی را می توان به دو بخش اصلی تقسیم کرد، این دو بخش دو راهکار مختلف هستند که هر سازمان می تواند با توجه به مشاوره انجام شده، نیاز و شرایط خود یکی از این دو راه را برگزیند.
روش اول: چندین سیستم عامل بر روی یک سرور
این روش برای تمامی سازمان ها چه کوچک و چه بزرگ لازم است. مجازی سازی به شما اجازه می دهد تا چندین سیستم عامل را بر روی بستر سخت افزاری یک سرور داشته باشید. مثلاً فرض کنید شما در شبکه خود ۳ سرور مختلف دارید.
- یک سرور MS Windows Server 2008 به منظور میزبانی سرویس Active Directory
- یک سرور لینوکسی مانند SLES به منظور میزبانی پورتال سازمانی
- یک سرور MS Windows Server 2003 به منظور میزبانی سرویس ISA
حال فرض کنید شما مجازی سازی را بر روی سرورهای خود پیاده سازی می نمایید. حالا یک سرور خواهید داشت که سه سیستم عامل ذکر شده روی آن قرار دارند و به صورت همزمان، هر سه درحال ارائه سرویس خود در شبکه هستند. این گونه، هزینه های شما تا نزدیک به یک سوم کاهش پیدا می کند زیرا هزینه های بسیاری همچون برق مصرفی و تولید سرمایش به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
روش دوم: یک سیستم عامل بر روی چندین سرور
این روش بیشتر برای سازمان های بزرگ، آزمایشگاه ها و نیز سازمان هایی که نیازمند توان پردازشی بالایی هستند مفید است. این روش به شما اجازه می دهد تا از بستر سخت افزاری چندین سرور استفاده نموده و یک سیستم عامل را پشتیبانی نمایید. استفاده از چندین سرور فیزیکی مقدار منابع بسیار بیشتری را در اختیار سیستم عامل ما قرار می دهد. به طور مثال سیستم عامل ما قادر خواهد بود از چندین CPU به منظور انجام اعمال پردازشی خود استفاده نماید که قدرت بسیار بیشتری را در اختیار او قرار می دهد.
همچنین می توان مجازی سازی را به صورت زیر تفکیک کرد، که در آن دلیل استفاده از مجازی سازی اهمیت دارد:
- مجازی سازی سرور
- مجازی سازی دسکتاپ
- مجازی سازی نرم افزار
- مجازی سازی Storage
- مجازی سازی I/O
- مجازی سازی شبکه
حتما براي شما كه مسئول شبكه يك سازمان و يا يك شركت بزرگ هستيد پيش آمده كه بخواهيد برنامه جديدي را در شبكهتان راهاندازي كنيد اما براي اين كار نياز به يك يا چند سرور جديد داريد. ممكن است شركتي كه اين نرمافزار را به شما ميفروشد از شما بخواهد كه يك سرور اختصاصي براي او فراهم كنيد و يا خود شما بخاطر نگراني از اينكه نرمافزار جديد با نرمافزارهاي قبليتان تداخل ايجاد كند، بخواهيد سرورهاي آنها را ازهم جداكنيد. در چنين مواقعي نه تنها شما بايد چندين ميليون تومان خرج خريد سرورهاي جديد كنيد، بلكه احتمالا بايد مدت زيادي هم صبر كنيد تا اين بودجه تامين شود و اين موضوع درحالي اتفاق ميافتد كه شما سرورهايي داريد كه درحال كار كردن با تنها 5 تا 15% از قدرت واقعی خود هستند!
در چنین شرایطی کارشناسان "امداد کامپیوتر تهران" با استفاده از راهکارهای مجازی سازی علاوه بر اينكه اين مشكل را به راحتي حل ميكنند، به شما امكانات بسيار ديگري نيز ارائه ميكنند كه هر يك از آنها به تنهايي ميتواند شما را بسيار هيجانزده كند.